101 ezer 500 forint lesz jövőre a minimálbér

2013. december 02., hétfő 14:32

Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján.

A minimálbér 2013-ban 98 000, a szakmunkás minimálbér pedig 114 ezer forint volt. A VKF megállapodása alapján meghatározott 101 500 forintos minimálbér 3,57 százalékos, míg a 118 ezer forintos garantált bérminimum 3,5 százalékos emelést jelent.

2014-re 3,5 százalékos béremelési ajánlást fogadtak el.

A Portfolio.hu emlékeztet: Czomba Sándor már november elején bejelentette, hogy 100 ezer forint feletti minimálbér várható.

Korábban a munkáltatói oldal az inflációval megegyező, azaz 2,4 százalékos minimálbér-emelést tartott reálisnak, pénteken arról szóltak a hírek, hogy már 3 és 4 százalék közötti emelést is elfogadna. Gaskó István, a Liga elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: a szakszervezetek 5,4 százalékos minimálbér-emelést és 4,4 százalékos általános bérajánlást tartanak elfogadhatónak.

A 3,5 százalékos emelés magasabb, mint a jövőre tervezett 2,4 százalékos infláció.

Mindenki elégedett a kompromisszummal

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára a konzultációs fórumot követő sajtótájékoztatón azt mondta, olyan kompromisszum született, amely a reálkeresetek növekedésével, a munkahelyek megőrzésével, illetve a foglalkoztatás bővülésével segíthet abban, hogy a magyar gazdaság jövőre is jó mutatókat produkálhasson.
Az államtitkár emlékeztetett: a megállapodásról várhatóan a következő kormányülések valamelyikén dönt majd a kabinet.

A minimálbéren keresők 3500, a bérminimumot keresők pedig 4000 forinttal kapnak többet január 1-jétől - mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a tárgyaláson résztvevő szakszervezetek nevében.

Hozzátette, bíznak benne, hogy az előre meghatározott százalékoknál magasabb tényleges bérnövekedés következik be a jövő év végéig. A helyi bértárgyalásokon ezt fogják szorgalmazni - közölte.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára ismertette: a kötelező emelések több mint félmillió embert közvetlenül érintenek az üzleti szférában.

A VOSZ főtitkára hangsúlyozta, évről évre olyan minimálbérben kell megállapodni, amely a munkavállalók számára a jövedelmük érzékelhető emelkedését jelenti, ugyanakkor nem sért foglalkoztatáspolitikai érdekeket, nem jár elbocsátásokkal.

Dávid Ferenc is jó kompromisszumnak nevezte a megszületett megállapodást. Kiemelte azt is: 2014-ben folytatódik a reáljövedelmek emelkedése. A jövőre prognosztizált 2,4 százalékos infláció mellett a minimálbérek 3,6 százalékos emelése a reálpozíciók javulását jelenti - mondta.

Arra bíztatják a munkaadókat, hogy ahol van erre lehetőség, ott a kötelező minimumokon túl nagyobb ütemben emeljék a béreket - jelentette ki a VOSZ főtitkára.

MTI / HR Portal / Portfolio.hu

 

 

 


Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

2020.02.23., vasárnap | Alfréd

Bejelentkezés