A cégek harmada nehezen talál munkaerőt

2012. május 31., csütörtök 10:55

A szakmunkás, a gépkezelői és a mérnöki állásokra találnak legnehezebben munkaerőt a cégek Magyarországon a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató felmérése szerint, de nem könnyű sofőrt, könyvelőt vagy informatikust sem felvenni.

A magas munkanélküliség ellenére − a globális átlaggal megegyezően − a megkérdezettek több mint harmada nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt, tavaly ez az arány csak 23 százalék volt. A magyar munkaadók 52 százaléka szerint a szakemberhiánynak nincs hatása a cég működésére, csupán 23 százalék véli úgy, hogy ez nagyobb gondot okoz.

A munkaadók kezdenek hozzászokni a szakemberhiányhoz, ami a globális recesszió elmúltával a jövőben egyre súlyosabbá válik − hangsúlyozta Kiss Judit, a Manpower ügyvezetője. Ez az álláspont azonban komoly veszélyt jelent, hiszen a cégek fejlődésének − és általában a gazdasági növekedésnek − a kulcsa a jól képzett munkaerő. Itthon az egyik legfőbb probléma a gyakorlat, illetve a szakmai vagy technikai képességek hiánya, de gyakori, hogy a jelentkezők az ajánlottnál magasabb fizetést szeretnének.
A szakmunkáshiány legfőbb oka, hogy a magyar oktatási rendszer lemaradt a valós piaci igényekből adódó követelményektől − mondta a Napi Gazdaság Online-nak Ruff Gabriella, a Karrier Hungária ügyvezetője. A cég rendszeresen közvetít vezetőket és beosztottakat, főleg külföldi tulajdonú cégeknek. A korszerűtlen technológiák tanítása mellett probléma, hogy egy-egy multinacionális cégnél a szakmunkásoktól is elvárt lenne az angol vagy a német nyelv legalább társalgási szintű ismerete. Egyelőre nem mutatkoznak biztató jelek, egyes uniós támogatású programok ugyan segíthetnek a munkavállalók képzésében, a "megújuló" szakképzés továbbra sem kínál majd nyelvoktatást vagy magasabb szintű általános képzést.

Forrás: Napi Gazdaság


Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

2019.12.12., csütörtök | Gabriella

Bejelentkezés