Csúcsközelben maradt a munkanélküliség

2012. május 31., csütörtök 11:06

Miközben az adminisztratív kényszer miatt tovább nő az aktivitási ráta, a munkát kereső tömegek nem nagyon tudnak álláshoz jutni, így a munkanélküliségi ráta nem tud elszakadni a két számjegyű tartományból.

Idén február−áprilisban az index a KSH közlése szerint a 15−74 évesek körében 0,2 százalékponttal, 11,5 százalékra szelídült − vagyis még mindig csak kevés választja el a két évvel ezelőtti 11,8 százalékos csúcstól.

A második tavaszi hónapban nyolcezerrel, 496 ezerre csökkent az állástalanok száma, miközben a foglalkoztatottaké a hónapban húszezerrel emelkedett. Az utóbbi egy évben 52 ezer fővel lett több a foglalkoztatott, míg állástalanból 15 ezerrel talált többet a KSH. A munkanélküliek csaknem fele (46 százaléka) már legalább egy éve keres állást, a munkanélküliség átlagos időtartama pedig 17,8 hónapra nőtt.

Láthatóan javult az év elején a foglalkoztatottság: a 15−74 éves korosztályban 2012. február−április átlagában a férfiak közül 2,49 millióan voltak állásban, 27 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, e szegmensben az aktivitási arány egy év alatt 0,8 százalékponttal, 55,6 százalékra nőtt. A nőknél az 1,76 milliós szám 27 ezres növekedést jelent, aktivitási arányuk 0,8 százalékponttal, 44,3 százalékra erősödött. Az aktívak száma a következő hónapokban is nőhet a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata miatt. Piaci vélemények szerint kedvező a munkaerő-piaci aktivitás idei első negyedéves növekedése, ez azonban elsősorban a közmunkaprogramoknak és a szezonális hatásoknak köszönhető.

A szezonális hatások miatt a következő hónapokban tovább nőhet a foglalkoztatás, míg a szigorúbb feltételek miatt ennél kisebb mértékben csökkenhet a munkanélküliség − véli Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője, aki az év egészére a tavalyihoz hasonló, 11 százalékos rátát prognosztizál. Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató foglalkoztatáspolitikai kutatásvezetője szerint idén várható a munkanélküliség csökkenése. A friss adatok alapján stagnálás látszik, amely mögött belső átrendeződés zajlik: a fiatalok munkanélküliségi rátája nő, miközben az idősebb korosztályból többen dolgoznak a kedvezményes nyugdíjba vonulási formák megszüntetése miatt.
 
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat − a KSH-étól eltérő − áprilisi számbavétele némi javulást jelzett, ekkor ugyanis 6,2 százalékkal, 555 ezerre mérséklődött a regisztrált álláskeresők létszáma, ráadásul ez már 9,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A hónapban csökkent a csoportos létszámleépítés keretében elküldeni szándékozottak száma is, most összesen 2,1 ezer fő elbocsátását jelezték.

Forrás: Napi Gazdaság


Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

2023.02.01., szerda | Karolina,Aida

Bejelentkezés