Komoly segítség érkezik a pályakezdőknek.

2016. november 16., szerda 16:48

2020-ig újabb 230 000 fiatalnak biztosíthat munkatapasztalat-szerzési lehetőséget az Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért program.

 

Egy globális kezdeményezés részeként két éve hazánkban is elindult az „Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért” partnerprogram, amely az üzleti szektoron, kormányzaton és oktatáson átívelő összefogás, annak érdekében, hogy a fiatalok a megfelelő tudással és készségekkel felvértezve vágjanak neki a munka világának és így hozzájáruljanak a magyar gazdaság versenyképességéhez és növekedéséhez. 

„A Nestlé elkötelezett a fiatalok felé, ma Magyarországon 2400 embert foglalkoztatunk, amelynek közel egyharmada fiatal. A következő 4 évben legalább újabb 150 fiatalnak szeretnénk munkát biztosítani, valamint további 180 gyakornoknak munkatapasztalat-szerzési lehetőséget. Reméljük, hogy korábbi és most csatlakozó partnereinkkel, közösen, valódi összefogással segíthetjük a fiatalok munkaerő-piaci beilleszkedését az előttünk álló 4 évben is.” – mondta Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

„A kormány egyik legfontosabb feladata a fiatalok munkanélküliségének mihamarabbi teljes felszámolása, és a munkaerőpiacon állás nélkül lévő fiatalok számára szakképzettség vagy szakmai gyakorlat biztosítása. A kormány azt vállalta, hogy 2018. január 1-től minden 25 évesnél fiatalabb álláskereső fiatalnak segítséget nyújt az ifjúsági garanciaprogramon keresztül. Ennek sikeres teljesítéséhez szükség van az üzleti szférával való együttműködésre és az érdemi párbeszédre.” – mondta el dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.

Az „Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért” kezdeményezéshez eddig 10 vállalat , és számos szakmai szervezett csatlakozott hazánkban, akik a kormányzattal és az oktatási szférával közösen rendszeres párbeszédet folytatva 9 tematizált workshopot és 6 kerekasztal beszélgetést tartottak az elmúlt két évben. A kezdeményezés tagjai összesen több mint 30 000 fiatalt értek el rendezvényeikkel, valamint 1645 fiatalnak és 613 gyakornoknak adtak munkalehetőséget.

Ne csak a rövidtávú cél legyen a fontos

A sajtótájékoztatón egy érdekes kerekasztal beszélgetés során boncolgatták a fiatalok problémáit a résztvevők. Dr. Illés Boglárka, az ifjúságpolitikáért- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár például arról beszél, hogy Északkelet-Magyarországról származóként tökéletesen átérzi a probléma nagyságát. "Köztudott, hogy arrafelé a legnagyobb munkalehetőség hiánya. Azonban azt is meg kellett értenem, amikor Budapestre jöttem az egyik legnagyobb egyetemünk jogi karára, hogy maga a summa cum laudés diploma önmagában mit sem ér, ha nem szerzek egyéb kompetenciákat, ha nem képzem magam folyamatosan. Az egyik legfontosabb cél tehát, hogy ezt a mostani generációval is megértessük - az Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért ponzt ezért remek kezdeményezés. Hozzátenném: a 2013-as indulás nem csupán azért jelzésértékű, mert ebben az évben volt a egmagasabb a fiatal munkanélküliek száma, hanem mert ekkor indult el az Új Nemzedék Program is, melynek egyik kimondott célja, hogy a pályaválasztás és a munkavállalás segítése."

Verő Barbara, a Nestlé HR-vezetője szerint is a valós problémák megragadása cél - ha ezekre figyelünk, akkor talán nyilvánvaló lehet, hogy a duális képzés bevezetése, a fiatalok itthon tartása lehet a fontos. "Az Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért program indításakor választhattunk volna egy megúszós megoldást – de mi inkább a probléma gyökerét akartuk megtalálni. Jó látni, hogy a  már 16 cég képviseli azt a gondolatot, hogy mennyire fontos a fiatalok valós tapasztalatszerzése – attól ugyanis, hogy valaki kikerül a főiskoláról, még nem feltétlenül áll készen a munkahelyi létre, nekünk pedig lényeges lenne megértenünk, hogy ne csak a rövidtávú céljaik kiszolgálása legyen a fontos."

Baja Sándor, a Randstadt ügyvezetője szerint a veszély nagyobb, mint gondolnánk: "A 67%-os foglalkoztatási ráta ugyan jónak számít, de ennek alapján tisztában kell lennünk azzal is, hogy valahol még mindig vannak emberek, akik nem dolgoznak. A felmérések szerint 40 százalék dolgozik a fitalok közü – hol van az a hatvan? A fiatalokkal meg kell értetni továbbá, hogy 20 éven belül az állások, pl. azok, amiket ők tanulnak, meg fognak szűnni. Gyakorlatorientált képzési formákra lenne pont ezért szükség, meg kellene tanítani a fiatalokat arra, hogy mennyire fontos szakasz az életükben a dolgozóvá válás – ha ezek a dolgok helyrerázódnak, akkor nem kerülünk ebbe a paradox helyzetbe, amiben monst vagyunk, jelesül, hogy munkaerőhiánnyal küzdünk, miközben a fiatalok munkanélkülsége is jelentős."

agrarallasok.hu/ ujnemzedek.hu


Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

2022.11.27., vasárnap | Virgil

Bejelentkezés