Krízishelyzetben van a magyar húsipar

2012. április 27., péntek 08:13

A kedvező világpiaci tendenciák ellenére súlyos válsággal küzd a magyar húsipar, a munkahelyek veszélybe kerültek, ezt állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) Választmánya Pápán tartott legutóbbi ülésén - közölte a Kapuvári József, a HDSZ elnöke.

A közlemény szerint a piaci változásokra érzékeny magyar húsipar a túlélésért küzd. A gazdasági társaságok ugyanis képtelenek megbirkózni a fogyasztás csökkenése, az erőtlen vidékfejlesztési politika, a súlyos terhekkel járó adóintézkedések és a feketegazdaság térhódításából adódó kedvezőtlen gazdasági hatásokkal.

A krízishelyzetet mutatja - állapítja meg a közlemény -, hogy a munkavállalók mintegy felét érintően a munkáltatók nem hajtották végre a kormány által elvárt idei béremelést. Az intézkedést végre nem hajtó vállalatok között van például az ágazat piacvezető cége, a szakma zászlóshajójának számító Pick Szeged Zrt. is.

A szakszervezet súlyos aggodalommal figyeli a társaságok talpon maradásáért folytatott küzdelmét, elégtelennek ítéli a kedvezőtlen piaci környezet megváltoztatása érdekében hozott kormányzati intézkedéseket.

A HDSZ sajnálatosnak tartja, hogy a magyar húsipar képtelen kihasználni az élelmiszerek iránt az egész világon növekvő keresletből fakadó lehetőségeket. Miközben a húságazat a magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehetne, csökken a szakma megbecsülése, a jó szakemberek közül egyre többen külföldön keresik a boldogulásukat.

Az emberek emellett a munkahelyeken növekvő aggodalommal tekintenek az új Munka törvénykönyvének bevezetésére is. Van ugyanis olyan cég, ahol már felmondták a kollektív szerződést, több helyen pedig erre készülnek - olvasható a közleményben.


Forrás: HR Portál
www.hrportal.hu


 


Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

2019.12.12., csütörtök | Gabriella

Bejelentkezés