Látványosan több magyar dolgozik, de...

2014. április 29., kedd 15:11

A legfrissebb statisztika szerint idén februárban 239 ezerrel dolgoztak többen hazánkban, mint egy évvel ezelőtt. Ez a több mint 9 százalékos bővülés azonban közmunka nélkül csupán egy "szerény" 2,5 százalékra lenne elég.

A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli közlése szerint hazánkban összesen 2,808 millióan álltak alkalmazásban februárban a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál. Ez a szám 9,2 százalékkal (239 ezerrel) haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Igaz ugyan az is, hogy már a versenyszféra is éledezik és kezd felállni a padlóról, egyelőre a közfoglalkoztatás húzóereje még szinte döbbenetes mértékű.

Februárban egyébként 200,3 ezer közmunkás dolgozott a statisztika szerint, ami majdnem 7,5-szer több a 2013 februári állapotnál. Köszönhető mindez a téli közfoglalkoztatásnak. Ugyan ez csak tavaly november óta van és áprilisig fog tartani, ha a közfoglalkoztatottakkal korrigált nemzetgazdasági létszámokat vizsgáljuk meg, látni, hogy milyen hatással volt mindez még erre a statisztikára is.

Látható, hogy miközben már tavaly áprilisban elkezdődött a létszám éves bázison bekövetkezett enyhe növekedése, valójában, ha az állami munkaprogramokban résztvevőket kiszűrjük, akkor ez a "trendforduló" későbbre, 2013 októberére tehető.

Emellett egyébként a versenyszférában sem lehet ok a panaszra, hiszen a januári 39 ezer fős éves bázisú növekedés után februárban 52,7 ezerrel volt magasabb a most közölt 1,838 millió alkalmazott. Hasonló mértékű bővülésre legutóbb majdnem 3,5 éve 2010 őszén volt példa. Mindez egyébként várható is volt azok után, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat új munkahelyek számára vonatkozó adatai is arról árulkodtak, hogy a versenyszféra munkaerő-igénye is fokozódott a korábbiakhoz képest. Mivel a márciusi adatok még kedvezőbbek voltak, véleményünk szerint folytatódni fog a versenyszféra alkalmazotti számának gyorsuló ütemű bővülése is.

Csökkenő kereset, növekvő reálérték

Februárban bár előző hónaphoz képest olykor esetenként csökkenő bérekkel találkoztunk a statisztikában, a 0,1 százalékos "jelentéktelen" mértékű inflációnak köszönhetően reálszinten folytatódott tovább a növekedés.

Ez alól egyedül a közszféra a kivétel, mivel itt a közmunkások átlagnál jóval alacsonyabb keresete a statisztikát lehúzó hatása érvényesül. Éppen ezért a szféra februári 132 ezer forintos nettó átlagbére 4,1 százalékkal alacsonyabb is az egy évvel korábbinál.

A versenyszférában átlagosan 157,6 ezer forintért dolgoztak az alkalmazottak, ami 5,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A reálszintű növekedés 5,1 százalékos volt. Országos (nemzetgazdasági) átlagban pedig az 1,7 százalékkal több hazavitt bér (148,4 ezer forint) 1,6 százalékkal ér többet.

Székely Sarolta
mfor.hu

Forrás: mfor.hu

 

 

 


Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

2023.02.01., szerda | Karolina,Aida

Bejelentkezés