NGM: 23 éves csúcson van a foglalkoztatottság

2015. augusztus 20., csütörtök 11:00

Huszonhárom éves csúcson van a foglalkoztatottság Magyarországon, és 11 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal munkaerő-piaci adatait kommentálva.

Czomba Sándor hozzátette, 2010 áprilisa, a kormányváltás óta több mint 510 ezer új munkahely jött létre, és ebből 300 ezer a versenyszférából adódó növekedés.

Árnyalja a képet, hogy az országon belül továbbra is jelentősek a területi különbségek a nyugati és a keleti régiók között, illetve sok az alacsony iskolai végzettségű ember, akiknek munkaerő-piaci esélyét a következő években képzésekkel javítani kell - fejtette ki Czomba Sándor.

A létszámban a legnagyobb dinamikát az építőipar mutatta, ahol 17 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a mezőgazdaságban pedig 15 ezerrel dolgoznak többen, mint az előző év azonos időszakában - ismertette az államtitkár, kiemelve még a szállítmányozást, a vendéglátást és a kereskedelmet.
A feldolgozóiparban már a tavalyi hasonló időszakban is magas volt az alkalmazotti létszám, így itt nincs lényegi változás - tette hozzá.
Czomba Sándor kitért arra is, hogy a közfoglalkoztatás magas aránya érdemben befolyásolja ugyan a kereseti adatokat, de a magyar vállalkozások egyre inkább érzik, hogy a jó munkaerőt meg kell fizetni. A kormánynak is az a célja, hogy a gazdaság erősödésével nemcsak a minimálbéreket, hanem általában a béreket próbálják emelni arra a szintre, ami versenyképes a nyugat-európai országokéhoz képest - hangsúlyozta.

A munkanélküliség alakulásáról az államtitkár elmondta: bízik abban, hogy 300 ezer alá mehet, illetve a későbbiekben stabilan ott is maradhat a munkanélküliek száma.

A nemzetgazdasági tárca közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy másfél éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon.

Az NGM kiemelte, a foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében is javultak a mutatók.

A 15-64 éves nők foglalkoztatási rátája 2,1 százalékponttal nőtt, elérve egy újabb csúcsértéket, a 57,8 százalékot. A női foglalkoztatás az elmúlt öt évben 7,5 százalékponttal emelkedett, ami négyszer nagyobb az uniós átlagnál - jelezték.

A kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak kiemelkedő szerepe van a folyamatosan javuló munkaerő-piaci statisztikákban. A közelmúlt makroadatai a foglalkoztatás további bővülését jelzik előre, amely kedvezően hat a költségvetésre és a háztartások fogyasztására is - hangsúlyozta közleményében a minisztérium.

mti


Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

2022.12.09., péntek | Natália

Bejelentkezés