Rekordon az európai munkanélküliség

2012. szeptember 03., hétfő 11:03

Júliusban újabb történelmi csúcsra emelkedett a munkanélküliség az eurózónában, ráadásul az infláció is gyorsult, ami akár gondot is jelenthet majd az új lépésekre készülő Európai Központi Banknak (ECB).

A júniusi munkanélküliségi adatot a felülvizsgálat után felfelé módosították az Eurostatnál, így júliusban változatlanul 11,3 százalék volt, ami új csúcs az adatgyűjtés 1995-ös kezdete óta, akárcsak az abszolút értéken 18 millió fő (egy évvel ezelőtt még csak 16 millióan voltak munka nélkül). Az állástalan fiatalok aránya 22,6 százalékra és 3,4 millió főre emelkedett; a kilátástalan gazdasági perspektívák miatt "elveszett generáció" lehetősége egyre több európai politikust aggaszt. Továbbra is megvan azonban az észak−déli szakadék: 25,1 százalékos spanyol, valamint a lendületesen zárkózó, 23,1 százalékos görög munkanélküliséggel élesen szemben áll az 5 százalék körüli osztrák, holland és német állástalanság. A munkanélküliség növekedése mindenesetre nem tűnik úgy, hogy megállt volna, és elemzők szerint még hosszú ideig gyakorolhat nyomást a fogyasztói keresletre.

Az ECB újabb kamatvágásra készül ősszel, hogy ezzel élénkítse az egyre nyomasztóbb recesszióba süllyedő valutaövezet gazdaságát, a váratlanul emelkedő infláció azonban gondot jelenthet. Az eurózóna fogyasztói árindexe a júniusi 2,4 százalék után 2,6 százalékra ugrott, az elemzők éppen a két érték közötti számot, 2,5 százalékot vártak. Az infláció gyorsulása azonban egyértelműen külső tényezőkhöz − az energia- és az élelmiszerárak emelkedéséhez − köthető. Elemzők szerint azt is figyelembe kell venniük az európai jegybankároknak, hogy a belső tényezők még mindig inkább a deflációs nyomás felé mutatnak, különösen a súlyos bércsökkentésekre kényszerülő perifériaországokban.

Forrás: Napi Gazdaság


Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

2022.11.27., vasárnap | Virgil

Bejelentkezés